Bockbierfeest zaterdag 31 oktober 2015

Bockbierfeest!

Van Erp Dranken BockbierHet speciaalbier is niet meer uit Nederland weg te denken. Grote brouwerijen zetten een speciaalbierlijn op en in elke stad en ook in dorpen schieten de brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Naast de soorten Blond, Dubbel en Tripel zien we ook soorten overwaaien uit andere werelddelen waaronder de IPA, Porter en Session.
Deze soorten zijn er ook weer in verschillende variaties, Session IPA, Dubbel IPA.
Kortom de tijd van “gewoon” bier brouwen is niet meer. Het komt nu aan op de creativiteit van de brouwer. Ook in het komende bockbier seizoen zullen we dit tegenkomen.
Nederland is overigens het enige land dat een bockbier seizoen heeft. In België en Duitsland kunnen we het hele jaar door bockbier drinken.

Na het succes van vorig jaar gaan we bij Van Erp Dranken in Roden ook dit jaar weer een bockbierfeest organiseren. Op deze avond zullen we een aantal lekkere Duitse, Belgische en Nederlandse bockbieren proeven. We zullen de winkel weer in de juiste sfeer aankleden en een aantal bockbieren voorzien van een bijpassend hapje.
Reserveer hier een kaartje voor deze ‘bockige’ proeverij en u weet wat u drink in het najaar!

 .

Read more

Baxbier inloopproeverij 25 maart 2016

Op vrijdag 25 maart 2016 komen de heren van Baxbier naar onze winkel in Groningen.Baxbieren
Vanaf 15:30 uur kunt u de medaille winnaars van het Brussels Beer Challenge 2015 proeven, Koudvuur (Goud) en Kon Minder (Zilver).
Hopelijk laat het lentezonnetje zich zien want ook de Rokkenjager 2016 Bax lentebier zal aanwezig zijn.
Op www.baxbier.com kunt u zien hoe de heren van Baxbier hun eigen brouwerij met behulp van crowdfunding gaan realiseren.

Read more

Bierproeverij 26 februari 2016

Speciaal bier wordt steeds populairder en op veler verzoek organiseren we een bierproeverij in de winkel in Roden. Maak eens kennis met een selectie van het uitgebreide assortiment bieren waar Van Erp al jaren bekend om staat.Bierproeverij 26 febr 2016.

Read more

Whiskyproeverij 20 november 2015

Een paar keer per jaar organiseren we in de winkels in Roden en Groningen whisky proeverijen.
Tijdens deze proeverijen maakt u kennis met een aantal speciaal geselecteerde whisky’s. Regelmatig wordt deze proeverij begeleid door een gastspreker die u veel kan vertellen over whisky. Deze avond zal Jock Shaw de gastspreker zijn. Een zeer gezellige en leerzame ervaring voor de beginnende en ervaren whisky liefhebber!

Aanvang 19.30 uur
Kosten 25,00 euro p.p.
Bestel hier uw kaarten.

Read more

Brouwerij Mommeriete

Gert en Carina Kelder uit Gramsbergen brouwen al jaren hun eigen bier met veel plezier. Geïnspireerd door de schitterende speciale bieren van hoge gisting van onze Belgische zuiderburen en de ondergistende bieren uit Duitsland,werd een behoorlijk aantal jaren geëxperimenteerd met recepturen, gisten en ingrediënten.
In 2003 werd o.a. speciaal voor de feestweek van de stad Gramsbergen een Feestbier gebrouwen, dat voorbijgangers gratis mochten proeven. Met gebruikmaking van alle reacties die op de verschillende typen “huisbrouw” bier werden gegeven, is de uiteindelijke receptuur vastgesteld voor de vijf hoofdbieren, die door de brouwerij op ambachtelijke wijze zullen worden gemaakt. Alle bieren zijn ambachtelijk gebrouwen, ongefilterd en ongepasteuriseerd.

Na lang zoeken werd een onderkomen gevonden in de expositieruimte van de recreatie locatie “de Ganzenhoeve” gelegen tussen Coevorden en Gramsbergen. Vanaf 2004 is Brouwerij Mommeriete officieel bier gaan brouwen en verkopen.Mommeriete
In 2008 werd het huidige pand aangekocht. Een eeuwenoud schipperscafé. Een huiskamer café, waar alles nog precies zo is als vroeger. Na verbouw van het aangrenzende gedeelte kon in 2009 de brouwerij verhuisd worden naar de huidige locatie. Het brouwers echtpaar woont er, brouwt er, ontvangt er de gasten en bouwt steeds een stukje verder. Zo is inmiddels het pand op traditionele bouwstijl uitgebreid.

 

Mommeriete Blond (5,5%)

Mommeriete Blond is een fruitig, kruidig bier met licht bittere afdronk . Mommeriete Blond is vernoemt naar het gebied waar de slag bij Ane plaats vond. Bier van hoge gisting. Ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

Scheerse Triple (9,5%)

De Scheerse Triple van Mommeriete is een fijne tripel, licht zoetig aromatisch en met karakter. Bier van hoge gisting. Ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

Vrouwe van Gramsbergen (10%)

De vrouwe van Gramsbergen Anna van Wachtendonk, weduwe van de heer van Gramsbergen Statius van Aeswijn, bouwde in de 16de eeuw het kasteel van Gramsbergen, ook wel “de steen” genoemd weer op. De Vrouwe is een mooie quadrupel, vol van body en mooi in balans. Bier van hoge gisting. Ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

Mommeriete Rookbock (6,7%)

Een echte bock, schoon met gerookte mout, waarbij de rookmout mooi in balans is met de lichte caramel en de geroosterdheid. Ondergistend. Ongefilterd en niet gepasteuriseerd..

Read more

Prowein 2015

In onze zoektocht naar nieuwe wijnen, en het constant bewaken van de kwaliteit van het bestaande assortiment, zijn we ook dit jaar weer afgereisd naar Prowein in Dusseldorf.prowein

Steeds is het weer afwachten hoe de nieuwe oogst zich presenteert. Gaan we ermee door of slaan we een keer een jaar over, omdat de wijn niet aan de verwachtingen, en onze kwaliteitseisen voldoet. Veel spannender nog is het om nieuwe parels te vinden die passen in ons assortiment, waarbij de prijs-kwaliteit verhouding juist is. Vorig jaar proefden we een biologische wijn waar we zeer enthousiast over waren, en dat ook onmiddellijk hebben ingekocht. We waren nu toe aan een nieuwe bestelling, echter niet blij met de nieuwe oogst. Dus op zoek naar een nieuwe producent. En ja hoor, al bij ons eerste bezoek ’s morgens om 9.30 uur was het raak. Heerlijk, rood, wit en rosé van Vignerons Sommierois “Cistis”.

Daarnaast ook nog geproefd Domaine Penede uit de Pays d’Oc. Heerlijk zacht en zuiver met karakter, en dat voor een prijs van € 6,25 per fles. Dit moet u echt proberen.

Maar klap op de vuurpijl waren de wijnen onder de naam “Camina” uit La Mancha. We selecteerden het hele assortiment. Een Tempranillo en een Cabernet Sauvignon voor de rode, en een Verdejo en een Chardonnay voor de witte, alsmede een Tempranillo voor de rosé. En dat voor een verkoopprijs van € 4,75 per fles.

Moe maar zeer voldaan zijn we na het proeven van in totaal ongeveer 100 wijnen weer huiswaarts gekeerd. Uiteraard proefden we veel wijnen die óók de moeite waard zijn om op te nemen, maar om niet teveel in je vaste assortiment te rommelen is het soms verstandiger om niet alles maar te kopen. Wel houden we dan betreffende producenten in de gaten om in de toekomst eventueel alsnog zaken mee te doen.

Eind mei, begin juni hebben we weer 2 wijnproeverijen, waarbij de nieuwe wijnen te proeven zijn. Meld u nu alvast aan, het is zeker de moeite waard!.

Read more

Campbeltown

Springbank

Springbank Distillery is een van de laatst overgebleven distilleerderijen die Campbeltown single malt whisky’s produceert. De distilleerderij is gelegen op het zuidelijke schiereiland Kintyre.

Glen Scotia

 .

Read more

Highland

Tomatin

De distilleerderij van Tomatin is gelegen tussen de plaatsen Aviemore en Inverness. Tomatin ligt op zo’n 315 meter boven de zeespiegel en is de op drie na hoogst gelegen distilleerderij van Schotland. De naam Tomatin is afkomstig van de gelijknamige plaats in de buurt en wordt uitgesproken als “Tomaat-in”. Tomatin komt uit het Gaelic en betekent “de heuvel van de jeneverbosjes”.

Tullibardine

Een relatief jonge en minder bekende distilleerderij. Destijds werd alle whisky voor de blends gebruikt en oude single malt is dan ook zeldzaam. Deze stijl is typisch een Highland malt fruit tonen en een goede houtbalans.

Edradour

 

Glenfarclas

 .

Read more

Islands

Arran

De whisky’s van Arran hebben een eigen karakter, ze zijn misschien niet zo zwaar als je van een eiland whisky zou verwachten. De allereerste lancering was een 3 jaar oude whisky in 1999, gevolgd door de klassieke Arran 10 in 2006.

Highland Park

Highland Park is opgericht in 1798 op Orkney Island en is de meest noordelijk gelegen actieve Schotse whiskydistilleerderij. Orkney’s woeste gronden, steile rotswanden en oude religies maken het een eiland vol mysterie en anekdotes. Highland Park Single Malt dankt zijn unieke smaak aan het gebruik van lokale turf dat heide bevat. Dit geeft de whisky zijn typerende en zachte smaak.

Tobermory

Orkney

Mull

 .

Read more

Islay

Kilchoman

Kilchoman Distillery is de nieuwste, kleinste en meest westelijk gelegen distilleerderij van Islay. Anthony Wills bouwde zijn distilleerderij in de leegstaande gebouwen van de Rockside Farm, een nog werkzame boerderij aan de afgelegen westkant van Islay. De wens was om zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale ingrediënten om een echte oorspronkelijke Islay whisky te maken.

Bruichladdich

De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent “heuvel over de zee”. De distilleerderij werd gebouwd in 1881 door de gebroeders William, Robert en John Gourlay Harvey.

Laphroaich

Laphroaig, spreek uit als: ‘la-froik’, is een Gallisch woord dat ‘de mooie kom bij de brede baai’ betekent. De single malt whisky’s van Laphroaig zijn stoer door de wilde aroma’s van turf, zeewier en jodium. Vooral de jodium maakt van Laphroaig een bijzondere whisky. Deze typische geur onststaat bij het aangroeien en afsterven van zeewier.

Bowmore

De distilleerderij Bowmore is gebouwd in 1779 en is te vinden in de gelijknamige plaats. Bowmore is de oudste legale whisky distilleerderij op het eiland Islay.

Ileach

Ileach is een onafhankelijk botteling van single malt Islay whisky. Een echte Islay met pit maar dan voor een zachte prijs.

Port Askaig

.

Read more

Lowland

Auchentoshan

De distilleerderij van Auchentoshan ligt tussen de Kilpatrick-heuvels en de Clyde en is al meer dan 200 jaar oud. “Auchentoshan” is de keltische benaming voor “rand van het gebied” wat aangeeft dat de whisky’s worden gemaakt op de grens tussen de Lowlands en de Highlands.
Auchentoshan is opgericht in 1800 ten noorden van Glasgow en maakt gebruik van een drie-dubbele distillatie techniek, net zoals vele reeds tot de glorie vergane Lowland distilleerderijen vroeger deden. Dit in tegenstelling tot de normale dubbele distillatie techniek die wordt toegepast in de overige whisky regio’s van Schotland. Deze “triple-distillation” maakt de whisky’s extra zacht.

Glenkinchie

Glenkinchie, een van de weinige overgebleven distilleerderijen in de Lowlands, is landelijk gelegen tussen de gerstvelden op zo’n 30 kilometer van de drukke hoofdstad en wordt daarom ook ‘The Edinburgh Malt’ genoemd. Ten zuiden en oosten van Edinburgh, waar de hoge, groene Lammermuir Hills glooiender worden richting de Firth of Forth, ligt het landbouwgebied Oost-Lothian. In deze ‘Tuin van Schotland’ groeien akkers vol gerst, bevloeid door water dat uit de heuvels naar beneden kabbelt. Deze goudkleurige gerst was bestemd voor de Glenkinchie distilleerderij toen de plaatselijke landbouwers John en George Rate in 1837 de eerste officiële licentiehouders werden. Zij stopten in 1853, maar in 1890 werd de productie hervat, toen een consortium van wijnkopers en blenders uit Edinburgh en Leith de Glenkinchie Distillery Co. Ltd. nieuw leven inbliezen.

Bladnoch

Bladnoch is de meest zuidelijke distilleerderij van schotland. Gebouwd in 1817 door de familie McClelland en vaak gesloten het laatst in 1993.Een klassieke Lowland whisky, zacht, grassig en fruitig met af en toe wat kruiden..

Read more

Speyside

Benromach

Als een van de laatste distilleerderijen voor de teloorgang (vanaf 1900) is Benromach gebouwd in 1898. Pas in de jaren zestig van de volgende eeuw is er weer een nieuwe distilleerderij geopend. Benromach ligt in het uiterste westen van de Speyside, vlakbij de plaats Forres. De distilleerderij kende een roerige geschiedenis van sluitingen en overnames, dit duurde tot 1983 toen het erop leek dat Benromach voorgoed dicht zou gaan. In dat jaar werd de distilleerderij dan ook geheel ontmanteld.
Gordon & MacPhail heeft de gebouwen in 1992 gekocht en bouwde in de oude gebouwen een hele nieuwe distilleerderij. In 1998 opende prins Charles Benromach feestelijk en vloeide er eindelijk weer spirit uit de ketels van Benromach. De Benromach Traditional is de eerste botteling met whisky uit de nieuwe distilleerderij. De Organic is de tweede botteling, een volledig gecontroleerde organische whisky.

The Glenrothes

De Glenrothes distilleerderij is gevestigd ten zuiden van de plaats Rothes. De Burn of Rothes, die zijn oorsprong in de Mannoch-heuvels vindt, stroomt dwars door het terrein van de distilleerderij. “Rothes” betekent vrij vertaald “ontmoeting van het water”. De Burn of Rothes “ontmoet” ten noordoosten van de plaats Rothes “het water” van de rivier de Spey. Glenrothes geeft de plaats aan waar de distilleerderij gebouwd is, nl. in het dal van de Burn of Rothes.

Balvenie

The Balvenie Distillery is gelegen in het hart van Speyside, in de Schotse Hooglanden. Er is maar weinig veranderd sinds de eerste distillatie in 1893 en de buitengewone kwaliteit van The Balvenie Single Malt Scotch Whisky is te danken aan het feit dat de distilleerderij een hoog niveau van ambachtelijk vakmanschap vasthoudt en koestert, iets wat andere producenten van malt whisky niet meer doen.

Nergens anders zult u een distilleerderij vinden die nog altijd haar eigen gerst verbouwt, nog altijd mout op haar eigen traditionele moutvloer en nog altijd een team van kuipers in dienst heeft om voor alle vaten te zorgen, evenals een kopersmid die de stills onderhoudt.

Mortlach

 

Glen Moray

Glen Moray werd in 1815 in de buurt van Elgin gebouwd door Henry Arnott & Co. In 1897 werd de brouwerij veranderd in een distilleerderij. Na enkele keren gesloten te zijn geweest, ging de distilleerderij in 1923 weer open. Een deel van de productie wordt gebruikt in de blend Highland Queen. In 2008 kwam de distilleerderij in Franse handen en dat mag als compliment worden gezien.

 

 .

Read more

Ierland

Bushmills

In Bushmills (Noord-Ierland) is een bekende Ierse whiskey-stokerij gevestigd, Old Bushmills Distillery, die haar vergunning in 1608 kreeg en daarmee de oudste distilleerderij met licentie ter wereld is. De distilleerderij is waarschijnlijk nog veel ouder. De eerste vermelding van het Aqua Vitae, het levenswater, dateert van 1276, toen de plaatselijk landeigenaar zijn troepen moed in liet drinken voor een veldslag. Er worden zowel single malt als blended whiskeys gemaakt onder de merknaam Bushmills.

Connemara

Connemara Whiskey is een Ierse whiskey met een rokerige smaak door het gebruik van turf tijden het drogen van de groenmout. Daarom is deze malt een buitenbeentje in Ierland. De Connemara Whiskey heeft daarom veel weg van Schotse Islay whisky.

Teeling Whiskey

.

Read more

Independent bottlers

The Ultimate

Kintra

Kintra Whisky komt voort uit de liefde voor Schotland en whisky van Erik Molenaar.
Als liefhebberij gestart en via een “uit de hand gelopen hobby” inmiddels een volwaardig bedrijf dat eigen whisky bottelingen op de markt brengt en proeverijen organiseert op de wijze waarop u dat wilt.
Kintra Whisky brengt jaarlijks 8 tot 10 exclusieve bottelingen op de markt. Persoonlijk geselecteerd en speciaal voor Kintra Whisky gebotteld..

Read more

Brouwerij Maallust

Maallust, een bijzondere brouwerij

Op het industriecomplex Maallust vond de verwerking van landbouwproducten plaats. De brouwerij bevindt zich in het gebouw van de vroegere graanmaalderij van het Gevangenisdorp. Dus waan uzelf in een andere wereld, op een plek die zoveel geschiedenis uitademt die nog steeds voelbaar is.
De ketels vormen het hart van elke bierbrouwerij. De ketels zijn geleverd door Kaspar Schulz uit Bamberg, de Rolls-Royce onder de brouwketels. Een topkwaliteit brouwinstallatie om onze speciaalbieren mee te brouwen.
De bierbrouwers Gert en Carina Kelder brouwen met toewijding en passie onze smaakvolle, authentieke bieren. Bieren met de smaak van vroeger. Geïnspireerd door oude biertypen worden in de koperen ketels bieren van zowel hoge als lage gisting gebrouwen.
De bieren kenmerken zich door de mooie hoparoma’s en een uitgebalanceerd evenwicht tussen bitter en zoet.
De grondstoffen voor de speciaal- bieren worden met zorg geselecteerd. Alleen de aller beste kwaliteit is goed genoeg voor het heerlijke Maallustbier.

Geschiedenis Veenhuizen, Hollands Siberië

Hollands Siberië, zo werd Veenhuizen in vroegere tijden ook wel genoemd. Rond 1825 werden duizenden bedelaars, landlopers, weduwen en wezen uit het hele land naar dit verre oord verbannen. Ze woonden in drie grote dwang- gestichten, die waren gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht door generaal Johannes van den Bosch. Het was bedoeld als sociaal experiment om paupers woeste gronden te laten ontginnen. Veenhuizen maakt nu als gevangeniskolonie aanspraak op het predicaat Werelderfgoed-monument.

Bier verzoet de arbeidMaallust

Veenhuizen was een zo goed als autarkisch geheel: met eigen scholen, landerijen, een bakker, slachterij, weverij en spinnerij, kerken, een begraafplaats en brandweerkazerne. Meubels en kleding werden zoveel mogelijk gemaakt in eigen werkplaatsen. Zo bestond Veenhuizen uit vier clusters: Landbouw, Zorg, Onderwijs en Arbeid.
Nog steeds zijn de strafinrichtingen in Veenhuizen operationeel, met zo’n 1000 gedetineerden. Het dorp zelf telt ruim 1200 inwoners.

Maallust Blond (6,5%)

Een hoppig blond bier van hoge gisting. Bitterzoet, rijk aan smaak en mooi doordrinkbaar. Het bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

Maallust Vienna (5%)

Een ondergistend koperkleurig bier voor alle jaargetijden! Moutig van smaak met licht bittere afdronk. Het bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

Maallust Weizen (5%)

Een fris en fruitig tarwe bier van hoge gisting. Een heerlijke dorstlesser, zacht en toch licht hoppig.Het bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

Maallust Bock (6,5%)

Bockbier zoals vroeger werd gebrouwen. Krachtig, licht zoetig, volmoutig, met tonen van karamel en gebrande mout.
Een mooie bruin robijn rode kleur.

Maallust 1818 (10%)

Een Quadrupel zoals u die nog nooit geproefd heeft. Vol van body, moutig, krachtig en flink hoppig met tonen van peer en zwarte bessen. Alleen in de winter te verkrijgen en in kleine oplage gebrouwen!

Maallust Tripel (8,7%)

Een goudgeel bier van hoge gisting. Volmoutig van smaak, met een kruidige geur en een mooie hopbitterheid in de afdronk. Het bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

Maallust Dubbel (7,0%)

Een donkerkleurig bier van hoge gisting. Licht zoetig, kruidig en vol van smaak. Met een mooie bitter..

Read more

Brouwerij ’t IJ

Bij Brouwerij ’t IJ brouwen we sinds 1985 Amsterdams speciaalbier. Alle bieren zijn op ambachtelijke wijze gebrouwen zonder te filteren of te pasteuriseren. Hierdoor hebben de bieren een eigen karakter en een mooie volle smaak.

Brouwerij ‘t IJ heeft twee vestigingen. De meest bekende zit naast molen de Gooyer in Amsterdam-Oost. Dit is ook waar de brouwerij begonnen is en waar het proeflokaal gevestigd is. Verderop in de straat hebben staat een tweede brouwerij aan het Zeeburgerpad. Al het IJbier wordt in de eigen brouwerijen in Amsterdam gebrouwen.

Zatte (8%)

Het is een tripel, waaronder volgens de Belgische traditie zwaardere blonde bieren vallen. De Zatte maakt dit meer dan waar. Het is een stevig goudgeel bier met een geur van vers fruit en hier en daar een vleugje graan. De smaak is licht zoet en eindigt in een fijne droge afdronk.

Natte (6,5%)

De Natte is een zogenoemde dubbel, een Belgische soort van zachte donkere bieren. Doordat we deels donkere mout gebruiken heeft de Natte een roodbruine kleur en een zacht geroosterde smaak met aardse tonen van bruine suiker, noten en pruimen. Afgemaakt met zachtbittere hop is dit een mooi gebalanceerd bier en één van de klassiekers van de brouwerij.

Columbus (9%)

Een amberkleurig speciaalbier met lekker veel hop en alcohol. Een bier voor de liefhebber, want dit kopergouden bier is een absoluut zwaargewicht. De grote hoeveelheden mout en bittere hop creëren een complexe volle smaak. Het begint licht zoet met moutachtige aroma’s van chocola, fruit en granen, en aan het eind komt de bittere hop mooi naar voren.

I.P.A. (7%)

Deze I.P.A. is een donkerblond bier met een uitgesproken hopsmaak. Er is niet alleen tijdens het brouwen, maar ook tijdens het rijpen hop aan het bier toegevoegd, wat heerlijke aroma’s van grapefruit en bloemen geeft. Een bier met een fruitige bittere afdronk.

Ook in het assortiment

Naast deze bieren hebben we de volgende bieren van Brouwerij ‘t IJ ook in ons assortiment: IJwit (witbier 6,5%), Flink (blond 4,7%), Struis (gerstewijn/barley wine 9%) en de seizoensbieren Paasij (lentebok 7%), IJndejaars (9%), IJbok (6,5%) en Bubbelbok (8,5%).
Regelmatig hebben we eenmalige speciale brouwsels in de winkels.

.

Read more

Brouwerij Kompaan

Bier dat is gebrouwen door twee vrienden die hun passie voor bier met jou willen delen! Jasper Langbroek en Jeroen van Ditmarsch. Twee kompanen uit Den Haag die geloven in écht leven. Door te dromen, te durven en te doen. Zo is Kompaan ontstaan en zo hoopt Kompaan jou en alle vrienden te inspireren om te genieten van elke dag. Dit is de tijd! Dus hef het glas en beklink deze dag met Kompanen. Leef, geniet en proost!

1400693_1432477476965667_1020124935_o

070 Kameraad (5,0%)

Levenslustig pils. Frisse gist. Ferme hop.

Nº45 Vrijbuiter (7,1%)

Vrijgevochten porter. Mout als ebbenhout. Onbevangen gehopt.

Nº20 Bondgenoot (5,2%)

Droog en blond. Goudeerlijke mouten. Standvastig gehopt.

Nº58 Handlanger (8,2%)

Krachtige IPA. Diepamber. Gehopt zonder terugdeinzen.

Nº39 Bloedbroeder (9,1%)

Gitzwarte mout. Vuurrode port. Hoogdravend gegist.

 .

Read more

Viven

Viven werd oorspronkelijk opgericht in 1999 door dhr. Willy De Lobel onder de naam Kapel van Viven,
het blonde, en Klooster van Viven, de bruine. Het recept werd door Willy De Lobel ontwikkeld. Bij
gebrek aan een brouwinstallatie trok hij door het Vlaamse hinterland om zijn recept professioneel
te laten brouwen.

Zijn zoektocht eindigde in “De Proefbrouwerij” van dhr. Dirk Naudts. Tot op vandaag blijven Dirk en
zijn medewerkers streven naar de perfectie in het brouwproces van Viven.

In 2003 vond Willy De Lobel de tijd rijp om zijn hobby, die toch al behoorlijk wat van zijn tijd had
ingenomen, door te geven aan een jonge, ambitieuze ondernemer. In Sijsele vond Willy een enthousiaste
opvolger. Zoon van de plaatselijke drankhandelaar Cyriel Traen, Tony Traen, vond dit bier een verrijking
voor het bedrijf en heeft dit met volle ambitie overgenomen.
Sedertdien heeft de Kapel van Viven enkele ontwikkelingen ondergaan. Een fonkelnieuwe look, een ver-
beterd recept voor de Klooster van Viven en een nieuwe naam. Kapel van Viven en Klooster van Viven
werden kortweg Viven Blond en Viven Bruin gedoopt.

In 2009 was de tijd rijp voor een uitbreiding van het Viven-gamma. De idee om onze Vlaamse brouw-
kunst toe te passen op niet-Vlaamse bieren liet Tony niet los en samen met Dirk ontwikkelde hij de
veelbelovende recepten van de Viven Ale, Viven Porter en Viven Imperial IPA. Geen alledaagse bieren
die toch elke bierkenner bekoren, toegankelijk voor het brede publiek. Sinds 2010 zijn deze biercreaties
op de markt, met ongemeen succes.

Ale (5,0%)

Viven Ale staat garant voor een smaakvol bier met een fruitige toets. De afdronk is behoorlijk lang en is toegankelijk voor het brede publiek.

Bruin (6,1%)

Viven bruin is het vernieuwde recept. De mooie balans tussen de mout en de toetsen van het zoethout zorgen vooral bij de afdronk voor een verrassing voor uw smaakpapillen.

Blond (6,1%)

Viven Blond is het unieke recept van zijn uitvinder Willy De Lobel. De Viven blond is een mooie begeleider van vele gerechten en slaatjes. Het is een echte dorstlesser.

Imperial IPA (8,0%)

Viven Imperial IPA is afkomstig van de westkust van Amerika. Dit recept, gekoppeld aan de Vlaamse brouwkunst, heeft een schitterend resultaat. Het is een bittere bonk met een prachtige balans van citrustoetsen (vooral roze pompelmoes) en florale tinten.

Porter (7,0%)

Viven Porter is een tamelijk bitter porterbier, met mooie gerookte toetsen. De finesse in de afdronk en de romige schuimkrans doen velen biertanden.

.

Read more